fbpx Skip to main content

Haglundova peta

Radi se o upali sluzne vreće koja se nalazi između Ahilove tetive i vrha petne kosti.

Bolnost i zadebljanje u području pete koje nastaje nakon duljeg hoda u ravnim cipelama ili hoda uzbrdo, često nastaje radi Haglundove pete. Poremećaj je prvi opisao Haglund, 1928. godine, po kome je i dobio naziv. Radi se o upali sluzne vreće (burze) koja se nalazi između Ahilove tetive i vrha petne kosti na koju se tetiva hvata, a razlog upali je opetovani pritisak vrška petne kosti o tetivu (Video 1).

Poteškoće najčešće nastaju nakon duljeg hoda u tvrdim i tijesnim cipelama, a osobito pri hodu uz brijeg. Bol i oticanje često značajno otežavaju nošenje obuće.

Liječenje

Konzervativno

Liječenje se temelji na odmoru, rasterećenju korištenjem obuće s blago povišenom petom i bez pritiska u stražnjem dijelu pete te primjenom različitih protuupalnih pripravaka na bolnu regiju. Ako su tegobe intenzivnije može se primijeniti injekcija kortizonoida u upaljenu sluznu vreću, uz oprez da se injekcija nikako ne aplicira u tetivu.

Endoskopska operacija

Ako su tegobe dugotrajne i ne prolaze na intenzivno konzervativno liječenje, indicirano je operacijsko uklanjanje upaljene sluzne vreće (burze) i koštanog izbočenja koje vrši pritisak na Ahilovu tetivu. Taj zahvat može se izvršiti endoskopski, tj. kroz dva manja otvora sa strane Ahilove tetive, uvođenjem kamere i brusilice u burzu. Burza se ukloni te se potom izbrusi kost tako da ne radi pritisak na tetivu.