fbpx Skip to main content

Gležanj

Gležanj je složeni zglob koji se nalazi između potkoljenice i stopala, i sastoji se od tri zgloba: gornjeg i donjeg nožnog zgloba te distalnog tibiofibularnog zgloba koji zajedno funkcionalno djeluju kao kuglasti zglob. Gležanj je građen od završnog dijela potkoljenične (tibija) i lisne (fibula) kosti, te gležanjske kosti (talus) i petne kosti (kalkaneus) s druge strane. On omogućuje pokrete stopala, a samim time i normalan hod.

Gornji nožni zglob

Pod nazivom gležanj najčešće mislimo na gornji nožni zglob. To je zglob između kostiju potkoljenice  – tibije i fibule s jedne strane te talusa s druge strane. Radi se o kutnom zglobu u kojem se izvode plantarna i dorzalna fleksija stopala. Ovaj zglob trpi najveće opterećenje u ljudskom tijelu jer prenosi cijelu težinu tijela na malu površinu. Stoga on mora biti i stabilan, a stabilnost mu daju koštane strukture i ligamenti te mišići. Zbog velikih sila koje djeluju na gležanj česte su i ozljede navedenih stabilizatora, a to su maleolarni prijelomi i ozljede ligamenata. Uganuća gležnja svakako spadaju među najčešće sportske ozljede, a u skakačkim sportovima (košarka, odbojka) drže prvo mjesto po učestalosti.

Donji nožni zglob

Donji nožni zglob sastoji se od 2 dijela. Stražnji dio predstavlja spoj između talusa i kalkaneusa (articulatio subtalaris); a prednji dio ovog zgloba predstavlja spoj između talusa, kalkaneusa i navikularne kosti (articulatio talocalcaneonavicularis). U ovim zglobovima se odvijaju rotacijske kretnje tj. inverzija i everzija stopala.

Ozljede gležnja

Osim čestih akutnih ozljeda ligamenata te prijeloma kosti, gležanj je podložan i razvoju sindroma prenaprezanja (prednji i stražnji sindrom sraza), hrskavičnim oštećenjima (osteohondritis disekans – OCD), upalama i oštećenjima tetiva u neposrednoj blizini (peronealne tetive, Ahilova tetiva) te metaboličkim, upalnim i degenerativnim oboljenjima zglobova (giht, reumatoidni artritis, osteoartritis).

Liječenje

U Specijalnoj bolnici Akromion u području gležnja pružamo usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću ultrazvuka, RTG-a i MR-a. Nakon utvrđene dijagnoze provodimo konzervativno ili operacijsko liječenje. Izvodimo artroskopske i otvorene zahvate, zahvate na hrskavici, korektivne osteotomije i osteosinteze kosti, stabilizacije gležnja refiksacijom i/ili rekonstrukcijom ligamenata, stabilizacije, rekonstrukcije i opuštanje tetiva, sinovektomije te artrodeze.