fbpx Skip to main content

Kuk

Općenito o zglobu kuka

Kuk je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu i podnosi izrazito velika opterećenja, osobito prilikom oslonca samo na jednu nogu kao prilikom hoda ili trčanja. Zglob kuka je kuglastog oblika gdje je „kugla“ glava natkoljenične kosti (femura) koja se nalazi u „čašici“ (acetabulumu) na zdjelici. Ostali važni dijelovi natkoljenične kosti su vrat koji povezuje glavu s ostatkom natkoljenične kosti na kojoj se nalaze veliki i mali trohanter, koji služe kao hvatište za brojne mišiće. Zdjelica je građena sa svake od tri kosti, stidne (pubis), sjedne (ischium) i crijevne (ilium) kosti koje su međusobno srasle i s njih polaze i na njih se hvataju brojni mišići, tetive te ligamenti.

Kuk je zglob u kojem je moguć izrazito velik opsega pokreta, ali je u isto vrijeme i jako stabilan zglob. Stabilnosti zgloba, osim najjačih ligamenata na tijelu, pridonosi i sama dubina čašice (acetabuluma) koju produbljuje labrum – hrskavično vezivna struktura koja se nalazi na samom rubu zglobne čašice.

Bolesti zgloba kuka

Problemi u području kuka su brojni i neki se javljaju već u samom djetinjstvu, neki su posljedica velikih opterećenja ili sportskih ozljeda, dok se drugi javljaju uslijed traume, tumora, starenja ili drugih bolesti. Također je uvijek važno razlučiti javlja li se bol u kuku uslijed tegoba u lumbalnom dijelu kralježnice.

Dječje bolesti kuka uključuju razvojni poremećaj (displaziju) kuka, septički artritis (infekciju kuka), poskliz glave femura (epifiziolizu), Legg-Calve-Perthesovu bolest (idiopatska avaskularna nekroza glave femura). Uslijed velikih ili sportskih opterećenja mogu nastati rupture labruma, ozljede hrskavice, femoroacetabularni sraz (impingement), ozljede mišića te avulzije i rupture tetive. Škljocavi kuk može nastati uslijed preskoka tetiva ili zglobnog tijela unutar kuka. Prijelomi u području kuka se javljaju kod mlađih osoba kao posljedica jake traume, najčešće u prometnim nesrećama, dok se kod starijih osoba, osobito u žena uslijed osteoporoze, javljaju uslijed padova. Jedan od najčešćih problema u području kuka je osteoartritis, upalna bolest kod koje dolazi do gubitka hrskavice te posljedično i same funkcije zgloba. Osteoartritis može biti primarni (idiopatski) i javlja se postepeno starenjem te sekundarni koji se javlja kao posljedica drugih poremećaja ili samih ozljeda kuka. Avaskularna nekroza kuka se javlja idiopatski, bez poznatnog razloga, ili uslijed uzimanja visokih doza kortikosteroida ili zračenja.

Liječenje

U Specijalnoj bolnici Akromion u području kuka izvodimo artroskopske zahvate, korektivne osteotomije, osteosinteze, refiksacije i rekonstrukcije tetiva, opuštanje tetiva, sinovektomije te ugradnje potpunih, pokrovnih i revizijskih endoproteza.