fbpx Skip to main content

Meniskus

Meniskus rasterećuje koljenski zglob povećavajući površinu opterećenja tako da nadopunjuju prostor između dva konveksna zglobna tijela. Stabiliziraju ga i pomažu boljoj prehrani zglobne hrskavice.

Mehanizam ozljede

Ozljeda meniska najčešće se događa mehanizmom rotacije u laganoj fleksiji. Mehanizmom vanjske rotacije potkoljenice ozljeđuje se medijalni menisk, a mehanizmom vanjske rotacije lateralni. Nije rijetkost da se istim mehanizmom ozlijede i ligamenti koljena te hrskavica, naš stručni tim Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion često se susreće s takvim tipom ozljeda.

Simptomi

Puknuće meniska može biti poprečno, horizontalno, uzdužno, koso kao i kombinacija navedenog. Kod dužih uzdužnih ruptura (puknuća) slobodan dio meniska može se ubaciti između zglobnih tijela i uzrokovati blokadu koljena, koljeno se ne može ispružiti. Osim blokade klinički simptom rupture meniska je bol u nivou zglobne pukotine, osjećaj preskoka, lagani otok koljenskog zgloba, a može biti prisutan i osjećaj nestabilnosti.

Dijagnostika

Dijagnoza puknuća meniska postavlja se uzimanjem anamneze te kliničkim pregledom. Pregled se sastoji u nizu specifičnih testova koji u pravilu nisu bolni. Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću najsuvremenije tehnologije. Kod ovakvih tegoba najčešće se već samim pregledom  postavlja dijagnoza rupture meniska. Pretraga se može nadopuniti s magnetskom rezonancom, ali to se preporuča tek nakon  pregleda ortopeda ili traumatologa. Preporuča se učiniti i nativnu radiološku snimku koljena.

Liječenje

Liječenje se sastoji od artroskopske meniscektomije ili šivanja meniska. Meniscektomija je najčešća metoda liječenja. Kroz mali otvor uvodi se artroskop s jedne strane i posebno dizajniran instrument s druge strane i poštedno se izvlači oštećeni dio meniska. Svakako je potrebno očuvati što veći dionmeniska budući da menisk ima važnu ulogu u funkciji koljena.