fbpx Skip to main content

Šaka

Šaka je najsavršeniji organ sustava za kretanje. Od rutinskih radnji, preko profesionalnih aktivnosti, raznih hobija i sportskih aktivnosti, umjetničkog izričaja, izražavanja emocija i komunikacije, uloga šake nemjerljiva je u našoj svakodnevnici. Njena jedinstvena i izrazito kompleksna anatomska građa omogućuje joj veliku pokretljivost i prilagodljivost. Cijela ruka, rameni zglob, lakat i ručni zglob u funkciji su šake i omogućuju da zauzme najraznovrsnije položaje u prostoru u odnosu na tijelo i na taj način vrši razne zadaće.

Šaka i ručni zglob sastoje se od 29 kostiju i 36 zglobova koji su povezani brojnim ligamentima i pokretani s 19 intrinzičnih i 19 ekstrinzičnih mišića, uz nekoliko fascija i mnoštvo ogranaka nekoliko velikih živaca. Kompleksna građa šake i ručnog zgloba, a napose njezina stalna izloženost raznim (pre)opterećenjima i ozljedama, uzrok su brojnih bolesti i ozljeda šake koje mogu dovesti do funkcionalne nesposobnosti šake, a time i do smanjenja svakodnevne praktične, zatim stvaralačke, ali i socijalne sposobnosti bolesnika.

Dijagnostika ozljeda šake

Stoga je izrazito važno pravovremeno i pravilno liječenje ozljeda i bolesti šake i ručnog zgloba kako bi se čim prije vratila i očuvala njena puna funkcija. Klinički pregled šake u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion sastoji se od anamneze, detaljnog razgovora bolesnika s liječnikom o specifičnim tegobama, a zatim kliničkog pregleda koji se sastoji od niza različitih testova kako bi se ustanovilo trenutno stanje i specifične tegobe. Prema nalazima koje je liječnik prikupio pomoću anamneze i kliničkog pregleda, bolesnik se upućuje na dodatnu dijagnostičku obradu: radiološku obradu (RTG, CT, MR), laboratorij, scintigrafiju, EMNG, biopsiju i slično.

Ozljede i bolesti šake i ručnog zgloba

Neke od češćih ozljeda i bolesti šake i ručnog zgloba su:

 • prijelomi radijusa (palčane kosti) na tipičnom mjestu
 • prijelomi karpalnih i metakarpalnih kostiju (kosti zapešća) te falangi prstiju, npr. prijelom skafoida, Bennettov prijelom
 • loše srasli prijelomi i pseudartroze
 • ozljede ligamenata, npr. ruptura skafolunatnog ligamenta, Stenerova lezija
 • ozljede tetiva, npr. mallet finger, Boutonniere deformitet
 • Dupuytrenova kontraktura
 • kanalikularni sindromi, npr. sindrom karpalnog kanala, sindrom Guyonovog kanala
 • tumori i tvorbe slične tumorima, npr. gangliom, higrom
 • degenerativne bolesti, npr. artroza radiokarpalnog zgloba, rizartroza
 • sindromi prenaprezanja, npr. trigger finger, DeQuervainova bolest
 • infekcije
 • sistemske bolesti, npr. reumatoidni artritis

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću najsuvremenije tehnologije. Nakon cjelokupne obrade liječnik određuje optimalno liječenje za pojedinog bolesnika s obzirom na dijagnozu, zanimanje i dob bolesnika kao i na bolesnikova očekivanja i zahtjeve. Liječenje se može sastojati od imobilizacije, primjene injekcija, fizikalne terapije ili operacijskog zahvata.