fbpx Skip to main content

Spinalna stenoza

Što je spinalna stenoza?

Spinalna stenoza označava suženje spinalnog kanala i foramena (otvora u kralježnici) kroz koji spinalni živci napuštaju kralježnicu. Prevalencija spinalne stenoze je oko 5%, a više od polovice bolesnika sa stenozom ima značajne tegobe. Učestalost spinalne stenoze povećava se starenjem tako da je to poslije 65 godine života najčešći razlog za operaciju lumbalne kralježnice.

Simptomi spinalne stenoze

Najčešći simptom spinalne stenoze je neurogena klaudikacija pri čemu se javlja bol u nogama koja se pogoršava hodanjem i uspravnim držanjem, a smanjuje se naginjanjem tijela prema naprijed. Tipični bolesnik lakše hoda uzbrdo negoli nizbrdo i odgovara mu da je pri stajanju i hodanju tijelo nagnuto naprijed. Može se, ali nije pravilo, javljati i jaka bol u križima. Simptomi spinalne stenoze s vremenom lagano napreduju. Rezultat operacije je to bolji što kraće traju simptomi spinalne stenoze.

Operacijsko liječenje spinalne stenoze

Kada je vrijeme za operaciju stenoze?

Glavni razlozi za operativni zahvat su bol u nogama koja sprečava hodanje duže od nekoliko stotina (oko petsto) metara i ne reagira na konzervativno liječenje duže od šest mjeseci i neurološki poremećaj – pareza mišića donjih ekstremiteta.

Opis operacije kod spinalne stenoze

Kirurško liječenje stenoze slabinske kralješnice sastoji se od dekompresije – rasterećenja neuralnih struktura (spinalnih živaca i živčanih završetaka).  Dekompresija se izvodi uklanjanjem lamina – stražnjih dijelova kralježaka. Najčešće se izvodi jednostrana laminotomija (presijecanje stražnjeg dijela kralješka) pomoću koje se obostrano dekomprimira (oslobađa od pritiska) spinalni kanal i forameni (otvori kroz koje izlaze živci) s pristupom samo s jedne strane. Tako se čuvaju spinozusi – stražnji nastavci kralješka, a time i interspinozni i supraspinozni ligamenti koji se na njih hvataju te fasetni zglobovi.

U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo kirurško liječenje stenoze slabinske kralježnice koje se sastoji od dekompresije (oslobađanja od pritiska) živčanih struktura presijecanjem stražnjeg dijela kralješka.