fbpx Skip to main content

Što je to anestezija, tko su članovi anesteziološkog tima i čime se bave?


Anesteziologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem liječenja akutne i kronične boli te promjena koje se događaju u tijelu tijekom i neposredno nakon operacijskog zahvata kao i proučavanjem kardiopulmonalne reanimacije (mjera oživljavanja u životno ugrožavajućim stanjima).

Članovi anesteziološkog tima su liječnici specijalisti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te posebno educirane medicinske sestre koje rade u operacijskoj dvorani kao anesteziološki tehničari i/ili u jedinici za poslijeoperacijsku i poslijeanestezijsku skrb (tzv. „soba za buđenje“).

Anesteziolog skrbi da bezbolno i sigurno podnesete operativni zahvat, a također se brine o Vašoj prijeoperacijskoj pripremi tako da s obzirom na Vaše opće zdravstveno stanje budete u optimalnoj kondiciji za operativni zahvat. Poslije operacije članovi anesteziološkog tima prate Vaš rani poslijeoperacijski oporavak i brinu se za liječenje boli tijekom Vašeg boravka u bolnici.

Koje vrste anestezije postoje i koja je najbolja za moju operaciju?

Vrste anestezije se u širem smislu dijele na opću, regionalnu i lokalnu anesteziju. U djelokrug rada anesteziologa spada i tzv. sedacija koja se najčešće kombinira s jednom od metoda regionalne ili lokalne anestezije. Kod pojedinih operativnih zahvata anesteziolog će radi osiguravanja što bezbolnijeg prolaska kroz perioperativno razdoblje kombinirati i opću anesteziju s nekim od postupaka regionalne anestezije.

U izboru anestezioloških postupaka vezanih uz operativni zahvat i poslijeoperacijsko liječenje boli anesteziolog će uzeti u obzir Vaše opće zdravstveno stanje, lijekove koje eventualno uzimate, prirodu operativnog zahvata te u dogovoru s Vama izraditi plan anestezije koji će omogućiti da perioperacijsko razdoblje za vas prođe što mirnije, bezbolnije i sigurnije.

Je li anestezija opasna?

Niti jedan postupak u medicini nije bez rizika pa tako niti postupci vezani uz anesteziološku djelatnost, stoga je od izuzetne važnosti da nam iskreno i u potpunosti odgovorite na pitanja u upitniku kojeg ste dobili prije operativnog zahvata te na eventualna dodatna pitanja članova medicinskog tima o Vašem zdravstvenom stanju, lijekovima i navikama te obavite sve preporučene laboratorijske pretrage. Također je bitno da se držite uputa dobivenih od liječničkog tima Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion o svim aspektima vezanim uz Vaše liječenje u našoj ustanovi.

Ozbiljne komplikacije vezane uz anesteziju danas su izuzetno rijetke te se uz dobru prijeoperacijsku pripremu i suvremeni nadzor tijekom perioperacijskog razdoblja mogu rano prepoznati i u većini slučajeva spriječiti u samom začetku.